“Det var altså alligevel fedt…”

”Det var altså alligevel FEDT at føde!”

Det er helt klart doulaens fortjeneste at Lotte, der længe under graviditeten var nervøs for hvordan hun ville reagere på smerte og pres – straks efter fødslen sagde: ”Det var altså alligevel FEDT at føde!” Vores datters fødsel kunne nemt være oplevet som overvældende, stressende og meget ”kemisk/teknisk”, men det var en fin oplevelse, fordi Tina var der til at støtte op om Lottes egne ressourcer i forløbet og med sit nærvær, at minde om at dette var starten på et nyt lille liv – en smuk historie.

Under graviditeten: Vi valgte at kontakte Tina, fordi vi gerne ville skabe kontinuitet og ekstra tryghed for os begge under fødslen. På hospitalet kan man jo få hilst på mange (travle) jordemødre og andre personaler i løbet af graviditet og fødsel, og vi ville gerne være et ”lille hold” hele vejen igennem, der havde dét fælles mål, at skabe den bedste oplevelse for forældrene og den roligst mulige ankomst for barnet.

Det var virkelig godt at få vendt de mange tanker om fødsel og graviditet på forhånd. Tina gav os megen god vejledning, og satte mange vigtige tanker i gang. Bl.a. havde vi stor glæde af, at vi havde ”lært” at en fødsel går sin helt egen gang – og det bedste man kan gøre, er at være åben og overgive sig til dens forløb og arbejde i nuet. En ting er at vide det teoretisk… men at have arbejdet med tanken var yderst virksomt og det fik vi brug for, for fødslen varede 39 timer fra vandet gik til vores datter var født.

Under fødslen: Under fødslen spredte Tina ro, accept, tryghed og koncentration, og en tro på at vi var det helt rigtige sted i nuet – på vej fremad imod det helt rigtige… Desuden var det for Karsten som ”at have en storesøster med, bare én der vidste alt muligt om fødsler”. Endelig sørgede Tina også helt konkret for at der blev hvilet, spist, drukket (så der var energi til fødselsarbejdet), fotograferet, hygget, trukket vejr (hvilket havde meget stor virkning, for veerne kunne ”mestres” med fuld koncentration og timing), ligget godt, masseret m.v.

Desværre faldt vores barns hjerterytme under sidste del af fødslen, så pludselig gik det stærkt. Der kom en læge, en sosu-assistent og flere andre. Det viste sig, at barnet skulle fødes hurtigt ellers var det akut kejsersnit. Vores datter blev født klokken 14.20 – på 3 veer og 7 minutter, hjulpet med sugekop. Det var en virkelig væsentlig afslutning, at fødslen fik lov at blive forløsning på veernes forarbejde. Det kunne vi (især Lotte) mærke – det var så vigtigt og rigtigt selv at kunne hjælpe barnet ud! Havde Lottes vejrtrækning ikke været så god og aktiv, var barnet ikke nået langt nok ned i bækkenet. Jordemoderen roste vejrtrækningsarbejdet og havde været yderst positivt overrasket over ve-arbejdets fremdrift.

Hvad kan doulaen: Tina er særlig god til at støtte ved sit stille og diskrete nærvær; at tænke de ting, man selv glemmer i orkanens øje og fornemme hvornår oplevelsen er ”forældrenes”, og hvornår hun skal træde ind og være mere tilstede. Tina giver den fødende omsorg og plads til koncentration og en rolig tro på sig selv og egne ressourcer, og formidler undervejs, hvad der er normalt og forventeligt, når personalet glemmer det, eller er travle med noget andet. Hun er også god til at gøre tanker til konkrete tiltag – f.eks. kontakter til personalet – så manden får spurgt f.eks.: ”Kan I ikke rykke for den epidural?” eller ”Jeg tror de dér bælter strammer for meget” eller ”Kan vi ikke gøre noget for at…”.

Vi kan faktisk ikke anbefale dét at føde med en doula nok!

Doula-ordningen skaber en god balance mellem den hospitalsmæssige oplevelse, så man både har den faglige tryghed (jordemoder, læger m.v.) og et stærkt menneskeligt og ”blødere” islæt. Samtalerne før og efter fødslen var af stor betydning for hele oplevelsen. Er man førstegangs-fødende – så for tryghed, kontinuitet, mental ro og en god oplevelse. Det var som sagt utroligt dejligt og heldigt for os som førstegangsfødende at vi havde inddraget Tina i forløbet, for alt ved den fødsel, ville vi have oplevet ganske anderledes uden hende! For flergangs-fødende for en anderledes rolig og spirituel fødselsoplevelse, støtte til at følge sin krop og føde, som kroppen nu byder.

Skrevet af: Lotte og Karsten, 2007.