“Tina var doula…”

”Tina var doula da vores 2. barn blev født – og vi er meget tilfredse med det hele!”

Fødselsforløbet ændrede tydeligt karakter, da Tina kom ind på fødestuen. Jeg var meget forpint af smertefulde veer og kunne i takt med at smerterne tog til mærke en begyndende angst under opbygning. Da jeg så Tina komme ind i lokalet, var min første tanke: ”Pyha, nu kan jeg godt slappe af og tage det roligt”. Det gjorde jeg så, og kombineret med en meget vellykket epiduralblokade, som jeg fik lagt kort tid efter, blev hele stemningen og fødselsforløbet ændret.

Vores 1. barns fødsel var en meget barsk oplevelse for både min kæreste og mig; han måtte hjælpeløst se til mens forløbet blev værre og værre og der hele tiden blev begået fejl. Dengang var der ingen som var opmærksom på ham og fødslen var en meget voldsom oplevelse for ham. Det samme skulle jo nødigt ske igen, og jeg var meget opmærksom på, hvordan han havde det, og hvordan han oplevede forløbet.

Da Tina kom, forsvandt min bekymring med et samme, for jeg vidste at hun også ville tage sig af ham og det var meget befriende for mig at kunne samle mit fokus om fødslen. Jeg vidste at når bare jeg var rolig og afslappet ville han også være det. Vi er begge overbeviste om at Tinas tilstedeværelse gjorde dette muligt.

Tina er et varmt og imødekommende menneske, som det ikke er svært at fatte tillid til. Hendes tilstedeværelse ved fødslen gjorde, at vi begge følte os trygge og hun var utrolig god til at deltage uden at overtage; hun sørgede for hele tiden at være til stede og deltage i forløbet med tydelig respekt for, at det skulle være en god oplevelse som min kæreste og jeg havde sammen. Tina greb på intet tidspunkt forstyrrende ind i dette. Hun kunne lynhurtigt aflæse situationen og støttede os præcis i det omfang vi havde brug for.

Tina er utrolig god til at skabe en tryghed og ro omkring sig. Hun er god til at beskrive og visualisere smerteoplevelse og dette er helt klart et redskab, som hun videreformidlede således at vi kunne bruge det under fødslen. Det var en stor hjælp at kunne sætte konkrete billeder på da det virkelig gjorde ondt. En endnu større hjælp var det at være velforberedt i forhold til hvor og hvornår angsten fra tidligere fødselsforløb eventuelt kunne trænge sig på. Dette havde Tina fået vores øjne op for og det var os en stor hjælp undervejs.

Vi er begge meget lettede og glade, da vi ved denne fødsel kan tænke tilbage på en oplevelse, som på alle måder var god og rar. Vi var trygge og afslappede gennem stort set hele fødselsforløbet og oplevede slet ikke den angst og hjælpeløshed, som i høj grad prægede vores første barns fødsel for knapt to år siden.

Vi kan kun anbefale at have en doula ved sin side under graviditets- og fødselsforløbet. Som førstegangsfødende kan en doula være en stor hjælp, fordi det hele er nyt; man ved ikke hvad man går ind til. Har man, som vi har haft, en kompliceret og traumatisk fødsel første gang, kan det bestemt også anbefales at have en doula med anden gang – både som en rigtig god vejleder op mod fødslen, en god hjælper under fødslen, men bestemt også som led i efterfødselsforløbet, hvor det er vigtigt og givende at få talt hele forløbet igennem.

Skrevet af: Sandra og Hans-Henrik, 2005.